Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Beleid / beheer
Het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) is eind 2018 vastgesteld. Sinds 2020 gaan we uit van een gedifferentieerd onderhoudsniveau op basis van risico’s en afwegingen. Dit betekent in de praktijk dat het beheer is geëxtensiveerd van:
- Grasvelden binnen de kom, en
- Onkruidbeheersing in beplantingen binnen de kom.

Het onderhoud van sloten, bermen, ruw gras, (stads)wateren en landschapselementen is geharmoniseerd. Het slootonderhoud buiten de bebouwde kom, in gevallen van gedeelde onderhoudsplicht, is uitgevoerd conform de uitgangspunten in de Keur van de twee waterschappen. Dit betekent in deze gevallen dat de gemeente 50% van het onderhoud van een sloot op zich neemt. Bij het onderhoud van sloten waar de gemeente de volledige onderhoudsplicht heeft is het onderhoud afgestemd op  functies en risico’s.

De verdere uitwerking van het beheer geschiedt in integrale gebiedsbeheerplannen (IGBP) waarmee in 2019 een begin is gemaakt. Er zijn 2 pilots uitgevoerd die begin 2022 worden geëvalueerd.

Het Bosbeheerplan wordt geactualiseerd waarbij het beheer van leembossen, klimaat adaptie en duurzaamheid de belangrijkste opgaven zijn.

De uitvoering van renovatieprojecten is een continue proces. In 2021 zijn er probleembomen vervangen, groenrenovaties uitgevoerd en In integrale projecten is ook groen vervangen. Daarnaast is er droogteschade hersteld in beplantingsvakken. Deze werkzaamheden zijn geprogrammeerd in het Jaarprogramma Openbare Ruimte (JOR 2021).

Kwaliteit
Het openbaar groen wordt momenteel per deelgebied onderhouden op de vastgestelde kwaliteitsniveaus. Na het opstellen van de Integrale Gebiedsbeheerplannen (IGBP) zullen de nieuwe afspraken leidend zijn voor het onderhoud.

Risico’s
We gaan uit van een gedifferentieerd onderhoudsniveau op basis van risico’s en afwegingen. In het kader van het IBOR hebben belangenorganisaties aangegeven dat de huidige ambities en het huidige onderhoudsniveau te laag zijn. Hogere ambities zullen in de IGBP hogere kosten tot gevolg hebben.

We krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van klimaatsverandering. Dit komt ook in 2021 tot uiting in de omvang van de droogteschade die nu hersteld moet worden in de plantsoenen. Ook hebben we te maken met grootschalige sterfte van verzwakte Fijnsparren in onze bossen als gevolg van aantasting door de Letterzetter. We zien ook een afname van de conditie en vitaliteit van andere boomsoorten zoals Larix, Berk en Douglas.

Financiën
Regulier groenonderhoud wordt op basis van meerjarige onderhoudscontracten uitbesteed en betaald uit exploitatiebudgetten.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2022 11:24:19 met de export van 05/19/2022 16:45:39